Oplossing met betrekkening tot de lift
Is een lift verplicht?
De regelgeving op vlak van toegankelijkheid is enkel van toepassing als je een bouwvergunning moet aanvragen en enkel voor die delen van het gebouw waar er werken gebeuren. Indien het gaat over (ver)bouwen van publieke gebouwen - dus ook jeugdlokalen - met een oppervlakte van meer dan 400m², betekent dit dat er een alternatief moet voorzien worden voor de trap. Het meest bruikbare is dan een lift.
We weten dat de meeste jeugdlokalen een eerder beperkte oppervlakte hebben die tussen 150m² en 400m² ligt. Deze hebben ofwel enkel gelijkvloerse ruimten ofwel zowel op het gelijkvloers als op de verdieping ruimten met dezelfde functie. Een lift is dan niet van doorslaggevend belang om in de praktijk toegankelijk te zijn. Ook onder de regelgeving is een lift niet verplicht bij het (ver)bouwen van een jeugdlokaal van deze grootte en indeling. Eventueel kunnen organisatorische maatregelen helpen om een minimale toegankelijkheid te garanderen of kan je een aantal voorzieningen treffen voor de toekomst.
Kan het ook anders?
Een lift plaatsen en onderhouden, betekent een grote investering. Dit hoeft niet altijd onmiddellijk te gebeuren.
Wil je het gebouw naar de toekomst toe toch volledig toegankelijk maken, dan kan je structureel een aantal voorzieningen treffen zodat alle mogelijkheden open blijven in de toekomst. Bij het bouwen of verbouwen kan de (structurele) liftkoker wel voorzien worden zonder al een liftkooi te installeren. De ruimte kan tijdelijk een handige, andere functie krijgen zoals bijvoorbeeld die van bergruimte. Kom je op het punt dat er meer financiële middelen zijn of dat de noodzaak zich stelt, dan kan je op dat later tijdstip een lift plaatsen zonder dat er nog grote structurele werken nodig zijn. Zo is het gebouw toekomstbestendig en kan het volledige gebouw toegankelijk gemaakt worden.
Een lift heeft ook voordelen
Stel dat vandaag elke groep van de jeugdvereniging een eigen vast lokaal heeft, maar volgend jaar niet meer… of stel dat de lokalen van het jeugdhuis boven en beneden toch net een andere functie krijgen zoals bijvoorbeeld een fuifzaal en een vergaderruimte. Wanneer je personen met een beperking binnen je werking hebt, is het een blijk van respect dat ook zij het gebouw kunnen gebruiken zoals ieder ander. Het is voor deze jongeren veel prettiger als de hele groep niet het vertrouwde lokaal moet verlaten voor een ander meer toegankelijk lokaal dat volledig ingericht is voor een andere leeftijdsgroep.
Een lift is niet alleen bestemd om personen van de ene naar de andere verdieping te krijgen. Het kan ook een goede en praktische ondersteuning zijn voor de dagelijkse werking. Voor heel wat spelmateriaal, meubilair, drank… kan een lift een meerwaarde zijn om deze sneller en ergonomisch zonder zelf te moeten tillen naar de verdieping te krijgen.