(Ver)bouwen

Waar moet je rekening mee houden bij het bouwen en verbouwen van jeugdlokalen om voor een goede toegankelijkheid te zorgen? Dit gaan we in dit deel na.

Een tekening met foto’s geeft per gebouwdeel de belangrijkste kenmerken en afmetingen in functie van toegankelijkheid weer. Daarop volgen een aantal richtlijnen en een fotogalerij met voorbeelden uit de praktijk.

Let op: ga je verbouwen of bouwen met een bouwvergunning? Dan zal je ook moeten rekening houden met de regelgeving toegankelijkheid. Doe je dit niet, dan krijg je namelijk geen bouwvergunning.

Check hier of je werken aan de regelgeving toegankelijkheid moeten voldoen »

Weet wel dat het respecteren van de regelgeving alleen niet voldoende is om voor een toegankelijk jeugdlokaal te zorgen. Afhankelijk van de situatie en de grootte van het jeugdlokaal  kan het namelijk zijn dat de regelgeving niet of maar beperkt van toepassing is.  Bovendien is de regelgeving vrij algemeen en gaat het over de structuur van het gebouw en minder over de afwerking en inrichting. En dat terwijl een toegankelijk jeugdlokaal begint met een goed ontwerp, maar ook rekening houdt met details in de afwerking.

Heel wat elementen in functie van toegankelijkheid kan of moet je van bij het begin van het ontwerpproces opnemen. Doe je dit niet, dan kan dit betekenen dat je later problemen ervaart, tijdens het gebruik van het gebouw. Achteraf aanpassingen doen, omdat bijvoorbeeld bepaalde materialen niet voldoen of bepaalde elementen fout geplaatst of uitgevoerd werden, brengt niet alleen hogere kosten met zich mee, het eindigt meestal ook in compromissen die het gebruik van het gebouw en de esthetiek niet ten goede komen. Deze goede raad is dus zeker goud waard!

Om er voor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, hebben we voor jou een plan van aanpak uitgewerkt »