Voorbeeldadvies 1

Bij dit ontwerp focussen we op het sanitair.

Er werd enerzijds een herensanitair voorzien met een toilet en twee urinoirs en anderzijds een damessanitair met één toilet.

Er is ook een apart aangepast toilet dat zowel voor jongens als meisjes bruikbaar is. Dit aangepast toilet is moeilijk bruikbaar omdat de deur zich aan de lange zijde van het toilet bevindt.

Het ontwerp voor het toegankelijkheidsadvies

 

Oplossing 1

  • Bij het aangepast toilet werd de deur verplaatst zodat deze zich aan de korte zijde van het toilet bevindt en het toilet beter bruikbaar wordt.

Een eerste, meer toegankelijker ontwerpvoorstel.

 

Oplossing 2

  • Het volledig sanitair werd opnieuw ontworpen.
  • Het aangepast toilet was apart en daardoor bestond de kans dat dit niet correct gebruikt zou worden. Bovendien bevonden de urinoirs zich langs het mannentoilet. Omwille van deze organisatie werd de ruimte zeer beperkt wanneer personen de urinoirs gebruiken en er tegelijkertijd iemand de deur van het toilet wil openen.
  • Als oplossing werd er gekozen om twee aangepaste toiletten te voorzien: één voor meisjes en één voor jongens. De urinoirs bevinden zich in een aparte ruimte. In totaal zijn er nu evenveel toiletten voor jongens als meisjes en is het aantal urinoirs voor de jongens niet gewijzigd. Bovendien heeft dit ontwerp als voordeel dat er minder ruimte ingenomen wordt door het sanitair waardoor er een extra bergruimte gerealiseerd wordt.

Een tweede ontwerpvoorstel na een toegankelijkheidsadvies