Gebouwmanagement

Allergie

  • Gebruik stofvrije en onderhoudsvriendelijke materialen en vermijd tapijt. Dit is niet alleen makkelijk in gebruik. Voor jongeren met allergie is het essentieel. Let hier ook op bij gordijnen en bij het gebruik van andere stoffen in het gebouw of lokaal.  
  • Let op bij de keuze van planten en groen. Sommigen kunnen giftig zijn of allergische reacties veroorzaken.
  • Koop je nieuwe meubelen aan, vervang je de vloer(bekleding) of schilder je de wanden, zorg er dan voor dat ze makkelijk in onderhoud zijn. Dit zorgt niet alleen voor schonere gebouwen, maar beperkt ook de kans op allergie.

Onderhoud

  • Zorg voor een regelmatig onderhoud van het gebouw, de buitenpaden en de buitenruimte.


Kijk regelmatig de buitenaanleg na op putten of verharding die verzakt of omhooggekomen is. Ga regelmatig na of het materiaal nog correct en vlak ligt en of de paden vrij van obstakels zijn waarover je zou kunnen vallen en vrij van uitstekende of hangende delen waaraan je je zou kunnen stoten, zoals woekerende planten, klinkers die niet meer vlak liggen enzovoort. Bekijk ook of deurklinken nog stevig genoeg zijn, of de sanitaire toestellen nog voldoende werken... Zo stapelen knelpunten niet op en kan je snel voor oplossingen zorgen.

Verlichting

  • In elke ruimte moet een goede basisverlichting aanwezig zijn.

Slechthorenden maken gebruik van liplezen. Hierdoor hebben ze voldoende licht nodig. Voorzie daarom in elke ruimte een goede basisverlichting en vervang kapotte lampen tijdig.

Zorg er ook voor dat het licht op verschillende plaatsen apart te regelen is. Zo kan je bij een avondje in het jeugdhuis de plek opzoeken waar er net meer licht is dan in de rest van de ruimte. Ook bij de toog, waar de bestellingen gebeuren, is een goede verlichting essentieel.

Aandachtspunt Sleutelelement