Oplossing met betrekkening tot de inrichting en afwerking

Jeugdverenigingen staan er om bekend dat ze knappe dingen doen met een beperkt budget. Aan het gebouw kan je zelf een aantal elementen snel en goedkoop aanpakken, waardoor de toegankelijkheid een stuk verbetert. Dit hoef je als leidingsploeg niet alleen te doen. Betrek de leden bij het toegankelijker maken van je gebouw of maak er een activiteit van die ze samen kunnen doen.

Hieronder lees je een aantal tips waar je zelf mee aan de slag kan. Ook laten we je ontdekken hoe je de groep hierbij kan betrekken. De tips worden per gebouwonderdeel besproken.

Voor jeugdlokalen met veel jonge gebruikers is ook veiligheid een bijzonder aandachtspunt. Ook dit is een onderdeel van toegankelijkheid. Op verschillende plaatsen in het gebouw zijn er verschillende aandachtspunten waar je rekening mee kan houden voor een veiliger gebruik.

Let op, niet alle oplossingen zijn even makkelijk zelf uit te voeren:

Kleine oplossingen met grote gevolgen

Heb je een bestaand gebouw met een aantal kleine knelpuntjes die je wil verbeteren, ga je een aantal ruimten herinrichten of ga je nieuw meubilair aankopen? Dan is dit het moment om rekening te houden met een aantal kleine toegankelijkheidselementen. Deze lampjes geven aan dat een knelpunt eenvoudig door jezelf, snel en zonder grote kost op te lossen is. Deze kleine inspanningen kunnen je al snel een beter resultaat opleveren.

Beperkte aanpassingen

Ga je meer doen dan louter (her)inrichten en ga je kleine aanpassingen doen aan het gebouw zonder dat hiervoor een bouwvergunning nodig is. Ook dan kan je rekening houden met toegankelijkheid. Nu je toch werken gaat doen, kan je namelijk  makkelijk rekening houden met deze aandachtspunten.
Deze sleutel geeft aan dat een knelpunt oplossen wat meer voorbereiding nodig heeft, je eventueel om wat hulp moet vragen en de oplossing meestal een beperkte kostprijs meebrengt. Daarom spreken we dan ook over ‘beperkte aanpassingen’.Plan van aanpak voor beperkte aanpassingen


Twijfel je toch of het knelpunt wel eenvoudig weg te werken is en of je een goede oplossing hebt bedacht? Bekijk dan even de aanbevelingen m.b.t. dit knelpunt in het deel (ver)bouwen »