Toegangspaden
1
Drempels worden vermeden bij de overgang tussen verschillende materialen of zones. (Akabe Toetertoe, Terhagen)
2
Toegangspaden zijn voldoende breed, goed herkenbaar en contrasterend met de omgeving. (Chiro Sint-Jan, Kachtem)
3
Alle obstakels (vb. informatieborden, zitbanken,…) worden aan één zijde van de looproute geplaatst. (Jeugdhuis Sumo, Opglabbeek)
Aandachtspunten
Ondergrond
- Niet alle buitenruimte moet verhard zijn. Zorg wel dat de belangrijkste (toegangs)paden een rolstoelvaste ondergrond hebben die effen, aaneengesloten en stroef is.
- Asfalt, slipvrije tegels, betonklinkers een kleischelpenpad of een slipvrije houten vloerbedekking komen hier voor in aanmerking. Kasseien, grastegels, verzakte bestrating enzovoort zijn niet toegankelijk.
- Ook in vochtige toestand zijn paden slipvrij. Buitenpaden moeten een dwarshelling hebben van maximaal 2%. Deze lichte helling zorgt ervoor dat water makkelijk kan wegvloeien, maar zal geen evenwichtsproblemen veroorzaken.
- Putdeksels, roosters over keldergaten, boomroosters, roosters voor afwatering enzovoort mogen niet in de looproute liggen. De openingen van de roosters en de aansluiting met de omliggende verharding kunnen tot struikelgevaar leiden. De openingen mogen niet breder zijn dan 2 cm en de sleuven moeten loodrecht op de looproute georiënteerd zijn, zo blijven kleine wieltjes niet in de openingen vastzitten, zoals de voorwielen van een rolstoel, trolleys of wieltjes van koffers. Maasvormige openingen mogen max. 2 x 2 cm zijn.
- Voorzie minstens één toegankelijk en duidelijk aangegeven pad van de voorrijdmogelijkheid, de parkeerplaats en de fietsen- of scooterstalling tot aan de toegang van het jeugdhuis of het jeugdlokaal.
Zichtbaarheid
- Om goed herkenbaar te zijn en vlot de weg te vinden, ook voor jongeren die minder goed zien, moeten de paden contrasteren met de omgeving en steeds goed verlicht zijn. Paden in een speelse kleur zorgen voor een vrolijke toets. Ze kunnen zo ook als spelelement dienen.
Afmetingen
- Toegangspaden moeten min. 1,50 m breed zijn en ter hoogte van obstakels min. 90 cm. Voor een druk belopen pad is 1,80 m aan te raden.
Veiligheid
- Plaats alle obstakels aan één zijde van de looproute.
- Zorg voor een voldoende vrije doorgangshoogte zodat dit geen knelpunt vormt voor grotere personen, zeker op plaatsen waar luifels hangen, er bewegwijzeringborden of verlaagde onderdoorgangen zijn.
- Vermijd tourniquets of draaimechanismen als toegangspoort. Als dit niet mogelijk is, voorzie dan een alternatieve toegang die duidelijk wordt aangegeven.
Drempels vermijden
- Vermijd drempels waar je kan. Niveauverschillen van meer dan 2 cm moet je opvangen door minstens een helling en een trap.
- Bekijk ook de richtlijnen voor “niveauverschillen” »
De buitenruimte is verhard en vlak en sluit drempelloos aan op de toegangen. (Akabe Toetertoe, Terhagen)
Er is een grasvlakte aanwezig als buitenruimte. De toegangspaden zijn verhard en vlak. Optimaal was de overgang tussen de toegangspaden en het grasvlak ook drempelloos. (Chirojongens Wij, Koersel)
Er is een vlak en verhard toegangspad aanwezig naar de jeugdlokalen. Het pad is contrasterend met de groene omgeving. (Chiro Kris-Kras, Genk)
Het binnenplein is verhard. Het betonnen verharding is wel op sommige plekken omhoog aan het komen waardoor er struikelgevaar bestaat. (Chiro St-Filippus, Schoten)
Er is een verharde zone aanwezig waar men naar de lift kan gaan. Ook de fietsen worden hier gestald. (Jeugdhuis Bascule Eversel)
Je kan kiezen om de trap of de helling te nemen om het jeugdhuis binnen te gaan. (Jeugdhuis Rondpunt 26, Genk)
Momenteel zijn er verharde paden voor de toegangen maar het plein bestaat uit kiezeltjes. Men is wel van plan om later het plein te verharden met asfalt of klinkers zodat de toegangspaden ook op een goede manier bereikt kunnen worden. (KSA-VKSJ Oepites, Z
De toegangspaden zijn verhard maar er is een te hoge drempel aan de toegang. (KSA-VKSJ Oepites, Zele)
Alle toegangen van het gebouw zijn bereikbaar via goed toegankelijke toegangspaden. (Scouts Akabe Lint)